J. Bidenas įspėja dėl antisemitizmo ir žada paramą Izraeliui

JAV prezidentas Joe Bidenas griežtai pasmerkė antisemitizmą per propalestinietiškus protestus universitetuose ir patvirtino savo „geležinę“ paramą Izraeliui. „Mano įsipareigojimas žydų tautos saugumui, Izraelio saugumui ir jo teisei egzistuoti kaip nepriklausomai žydų valstybei yra geležinis – net ir tada, kai mūsų nuomonės skiriasi“, – sakė J. Bidenas antradienį JAV Kapitolijuje per renginį, skirtą Holokausto aukoms atminti.

J.Bidenas.<br>EPA-Eltos nuotr.
J.Bidenas.<br>EPA-Eltos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 7, 2024, 9:48 PM

Jis pridūrė: „Nė viename universiteto miestelyje Amerikoje ir nė vienoje vietoje Amerikoje nėra vietos antisemitizmui, neapykantos kalboms ar bet kokiems grasinimams smurtu“.

Praėjusiomis savaitėmis įvairiose JAV aukštosiose mokyklose vyko protestai prieš Izraelio veiksmus Gazos kare. Kai kurie žydų studentai dalyvavo protestuose, kiti jautė grėsmę ir nevyko į universitetus. Elitinėse aukštosiose mokyklose, pavyzdžiui, Kolumbijos universitete, gausios policijos pajėgos išardė protestus.

Palestiniečius palaikančios demonstracijos JAV nukreiptos ir prieš J. Bideno Artimųjų Rytų politiką. Šis pastaraisiais mėnesiais išsakė ir kritikos dėl Izraelio premjero Benyamino Netanyahu veiksmų Gazos kare.

Savo kalboje Kapitolijuje dabar J. Bidenas pareiškė, kad pareiga yra pasimokyti iš istorijos. Jis priminė daugiau kaip 1 200 gyvybių pareikalavusias beprecedentes žudynes, kurias spalio 7 d. Izraelyje surengė „Hamas“ ir kitų grupuočių teroristai.

„Pernelyg daug žmonių neigia, menkina ir ignoruoja Holokausto ir spalio 7 d. baisumus, įskaitant siaubingą „Hamas“ seksualinio smurto naudojimą, siekiant kankinti ir terorizuoti žydus“, – kalbėjo J. Bidenas. Tai esą „šlykštu“ ir turi liautis.

„Dabar esame čia ne po 75 metų, o po pusaštunto mėnesio, o žmonės jau užmiršta, kad „Hamas“ pradėjo šį terorą“, – tęsė prezidentas. JAV, anot jo, smarkiai išaugo antisemitizmas, vykdoma piktavališka propaganda prieš žydus socialinėje žiniasklaidoje, o JAV aukštosiose mokyklose puldinėjami ir persekiojami žydų studentai. „Mes palaikome teisinę valstybę ir niekas neturėtų slėptis ar būti drąsus vien dėl to, kad galėtų būti savimi“, – sakė 81-erių prezidentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.