Tokio tipo pratybos vyks pirmą kartą Lietuvos istorijoje: nurodė, ko tikėtis

Pirmą kartą istorijoje Lietuvos kariuomenės Brigados generolo Motiejaus Pečiulionio artilerijos bataliono kariai ir JAV jūrų pėstininkai vykdys kovinio šaudymo pratybas į Baltijos jūrą iš reaktyvinės salvinės ugnies sistemos HIMARS.

Pratybos.<br>V.Skaraičio nuotr.
Pratybos.<br>V.Skaraičio nuotr.
Pratybos.<br>V.Skaraičio nuotr.
Pratybos.<br>V.Skaraičio nuotr.
Pratybos.<br>V.Skaraičio nuotr.
Pratybos.<br>V.Skaraičio nuotr.
L. Kasčiūnas<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
L. Kasčiūnas<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 9, 2024, 11:02 AM, atnaujinta May 9, 2024, 11:07 AM

Ketvirtadienį Kairių poligone vyks pratybos „Neatidėliotinas atsakas 2024“. Šios pratybos – NATO pratybų „Steadfast Defender 24“ dalis.

Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas nurodė, kad nors pačios pratybos buvo suplanuotos jau kurį laiką, sprendimas dėl HIMARS sistemų panaudojimo JAV vadavietės Europoje yra priimtas ganėtinai neseniai – tai, anot jo, naujovė ir papildomas veiksnys prie jau suplanuotų pratybų, siunčiantis aiškią žinią priešui.

„Iš Kairių poligono, dešimt kilometrų į jūrą, į mūsų jūrinį poligoną, bus iššautos kelios HIMARS raketos. Tai yra pirmą kartą istorijoje vykstantis procesas, svarbus atgrasymo veiksnys, rodantis ir mūsų, ir Aljanso kovinę galią.

Tai yra veiksnys, kuris liudija ir tam tikrą pozityvų pokytį, suvokiant, kad nieko nedarymas nėra deeskalacija, o kaip tik Rytai tai gali suprasti kaip galimybę veikti.

Todėl tokių salvinių ugnies sistemų, galinčių smogti labai giliai priešui, panaudojimas liudija tam tikrą adaptaciją prie situacijos, rodant, kad mes būsime aktyvesni karinio atgrasymo srityje“, – kalbėjo L.Kasčiūnas.

Ministras priminė, kad Lietuva perka aštuonis HIMARS paleidimo įrenginius su amunicija.

„Pirmieji HIMARS sistemos elementai į Lietuvą atvyks 2025 metų ketvirtą ketvirtį, pats kontraktas yra sudarytas 2022 metais.

Tai yra svarbi strateginė ginkluotė, ir šios pratybos, kur dalyvaus ir mūsų artilerijos vienetas, bus puiki treniruotė ir mūsų kariams, suvokiant, kaip sistema veikia, kuo ji naudinga. Tai bus tas pirmas žingsnis įsisavinant ją Lietuvoje, kai ji atvyks“, – nurodė jis.

L.Kasčiūnas įsitikinęs, kad šiuo metu Lietuvoje stebimas kariuomenės pratybų aktyvumas sukuria atgrasymo efektą priešams „jokiu būdu nemąstyti apie purvino savo bato kėlimą į mūsų valstybės teritoriją“.

Lietuvos atstovams 2022 m. pasirašius reaktyvinių salvinių ugnies sistemų HIMARS įsigijimo sutartį pradėtas pasiruošimas sistemų integravimui į Lietuvos kariuomenės struktūrą.

Pagal HIMARS įsigijimo sutartį Lietuvos kariuomenei perkami 8 paleidimo įrenginiai su amunicija, kurią sudarys skirtingų tipų ir kovinių charakteristikų valdomų raketų komplektai, įskaitant 300 km efektyvaus šūvio nuotolio sistemas ATACMS.

Ši sistema bus integruojama koordinuojantis su sąjungininkais, ypatingai su kaimyninėmis valstybėmis – Estija, Latvija, bei Lenkija. Pirmieji HIMARS pristatymai numatyti 2025 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar kandidatai į prezidentus dar turi neatskleistų kozirių?