Kauno apylinkės teisme – diskusija dėl alternatyvių laisvės atėmimui bausmių vykdymo

Kauno apylinkės teismo Kauno rūmuose vyko Lietuvos probacijos tarnybos darbuotojų, Kauno apylinkės teismo teisėjų ir Kauno apylinkės bei Kauno apygardos prokuratūrų prokurorų diskusija alternatyvių laisvės atėmimui bausmių vykdymo ir su tuo susijusių teisminių procesų klausimais.

 Kauno apylinkės teisme vyko diskusija dėl alternatyvių laisvės atėmimui bausmių vykdymo. <br> Kauno apylinkės teismo nuotr. 
 Kauno apylinkės teisme vyko diskusija dėl alternatyvių laisvės atėmimui bausmių vykdymo. <br> Kauno apylinkės teismo nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Tautvilė Merkevičiūtė, Kauno apylinkės teismo pirmininko padėjėja ryšiams su žiniasklaida ir visuomene

Mar 28, 2024, 8:26 AM

Įžanginius šio susitikimo žodžius tarė Lietuvos probacijos tarnybos direktorius Romas Ostanavičius bei Kauno apylinkės teismo pirmininkas Arūnas Purvainis.

„Džiaugiamės proga pasidalinti patirtimi ir galimybe aptarti mums visiems svarbius kausimus bei pristatyti mūsų tarnybos veiklą, galimybes bei turimas priemones, naudojamas įgyvendinant teismų sprendimus dėl paskirtų bausmių. Tikimės aktyvios diskusijos ir visiems prasmingo laiko.“ – teigė LPT direktorius Romas Ostanavičius.

„Visi suprantame, kad kiekviename baudžiamajame procese ir kiekvienoje byloje, siekiant kokybiško rezultato – teismo sprendimo, priimtino tiek bylos šalims, tiek visuomenei, būtina užtikrinti aiškumą, skaidrumą, įrodymų rinkimo bei jų ištyrimo teisėtumą. Būtina pažymėti, kad tai priklauso ne tik nuo individualių teisėjo, kitų procese dalyvaujančių pareigūnų gebėjimo, patirties, bet ir įvairių kitų išorės veiksnių, tokių kaip įstatyminis reguliavimas, įstatymų kokybė, finansavimo pakankamumas.

Kokybiškiems teismų sprendimams ypatingai svarbūs ne tik efektyvūs ikiteisminiai ir teisminiai bylų nagrinėjimo, bet ir teismo sprendimo vykdymo procesai, kuriuose daugeliu atvejų dalyvauja ir probacijos tarnyba. Taigi, aiškiam ir motyvuotam teismo sprendimui labai svarbus kokybiškas visų institucijų darbas ir bendradarbiavimas. Visų be išimties šiuose procesuose veikiančių tarnybų – teismų, prokuratūros, probacijos tarnybos – indėlis šiuose procesuose yra pakankamai skirtingas, tačiau neabejotinai svarbus ir būtinas, nes tik taip gali būti užtikrintas efektyvus procesas.“ – teigė teismo pirmininkas Arūnas Purvainis.

Susitikimo metu LPT Resocializacijos ir priežiūros skyriaus vyriausiasis specialistas dr. Vaidas Viršilas pristatė turimus ir taikomus resocializacijos instrumentus vykdant teismų sprendimus, išsamiai pristatė taikomas metodikas ir pagrindines kylančias problemas. Vėliau šio skyriaus vyriausiasis specialistas Donatas Zabolevičius susirinkusiems pasakojo apie LPT vykdomą intensyvią nuteistųjų priežiūrą ir nuteistųjų priežiūrą naudojant elektroninio stebėjimo priemones ir leido jas apžiūrėti.

Teismo įžvalgomis susitikime pasidalino Kauno apylinkės teismo Kaišiadorių rūmų teisėja Gabrielė Kaktienė. Ji susirinkusiems pristatė probacijos tarnybos teikimo nagrinėjimo praktinius aspektus bei problematiką, apžvelgė kritinius aspektus, pateikė kai kuriuos konkrečius pavyzdžius ir situacijas, kuriose, teisėjų nuomone, probacijos tarnybos atstovai turėtų kreipti daugiau dėmesio.

„Remiantis statistika, ganėtinai didelė dalis probacijos teikimų dėl bausmės vykdymo atidėjimo panaikinimo yra nepatenkinama. Labai svarbu akcentuoti, jog kiekvienu atveju teismas, spręsdamas teikimus dėl bausmės vykdymo atidėjimo panaikinimo ar lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos panaikinimo, turi labai atidžiai ir išsamiai išanalizuoti ar nuteistasis jam skirtų įpareigojimų nevykdė dėl svarbių, objektyviai nepateisinamų priežasčių, ar jo elgesį lėmė subjektyvūs faktoriai, aiškus nenoras prisiimti atsakomybės už savo veiksmus ir nepaisyti jam taikomų įpareigojimų ir draudimų, ar vis tik priešingas nuteistojo elgesys buvo nulemtas ne jo tyčios, o objektyviai pateisinamų aplinkybių.

Taip pat, teismai, spręsdami minimus klausimus, visais atvejais turi įvertinti probuojamo asmens socialinę brandą, patyrimus, jam įtaką darančią aplinką ir įvertinti, ar jo veiksmuose yra sistemingumas, kas vienareikšmiai atskleistų probuojamo asmens nihilistines nuostatas, o kartu ir nenorą keisti savo nusikalstamo elgesio. Teismai, spręsdami vykdymo atidėjimo instituto bei lygtinio paleidimo instituto panaikinimą, visuomet vertina tai, kad aptariamų institutų panaikinimas yra kraštutinė priemonė, taikoma tik tuo atveju, jei iš tiesų negalima daryti išvados, kad nuteistojo elgesys nebegali būti keičiamas bausmės vykdymo atidėjimo laikotarpiu ir šis institutas tapo nebeefektyvus. Tik įvertinus nuteistojo elgesį bei jį patį charakterizuojančių duomenų visumą teismas gali priimti sprendimą – tenkinti probacijos tarnybos teikimą ar ne.“ – teigė teisėja Gabrielė Kaktienė.

Susitikimo pabaigoje Kauno apylinkės teismo pirmininkas A. Purvainis padėkojo visiems dalyvavusiems Probacijos tarnybos pareigūnams, teisėjams bei prokurorams už konstruktyvią diskusiją ir naudingai praleistą laiką ir teikė besidžiaugiantis sklandžiu ir geranorišku tarpinstituciniu bendradarbiavimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.