Simfoninėje odisėjoje – traukinio lokomotyvo bei motociklo garsais nuspalvinti kūriniai

Balandžio 27 d. Nacionalinėje filharmonijoje laukiama intriguojančio muzikos vakaro. Maestro Vilmanto Kaliūno diriguojamas Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (LNSO) ir žymus vokiečių trombonininkas Fredericas Belli kviečia leistis į nutrūktgalvišką muzikinę kelionę.

 V. Kaliūnas.<br> D. Matvejevo nuotr.
 V. Kaliūnas.<br> D. Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos nacionalinė filharmonija

2024-04-24 14:05

Joje skambės šveicaro Arthuro Honeggero ir švedo Jano Sandströmo traukinio lokomotyvo bei motociklo garsais nuspalvinti kūriniai, o aistras nuramins lyriška Gustavo Mahlerio Pirmoji simfonija.

LNSO šįkart atsiskleis kiek neįprastu amplua ir įrodys, kad simfoninis orkestras – nebūtinai tik rafinuotas lyriškas klasikinės muzikos atlikėjas! Su Vokietijoje reziduojančiu ir į Lietuvą nuolat grįžtančiu dirigentu Vilmantu Kaliūnu LNSO rengia Filharmonijos scenoje dar negirdėtos ar rečiau skambančios muzikos programą. Į ją įsitrauks ir solistas iš Vokietijos, vienu geriausių trombono atlikėjų pasaulyje laikomas Fredericas Belli.

2007-aisiais F. Belli tapo pirmuoju trombonininku, per 30 metų istoriją laimėjusiu svarbiausią jaunųjų muzikantų konkursą Vokietijoje „Deutscher Musikwettbewerb“. Tais pačiais metais didžiausiame Vokietijoje tarptautiniame klasikinės muzikos konkurse ARD jis pelnė antrąją vietą ir specialųjį Brüderio Buscho prizą. F. Belli yra daugelio tarptautinių konkursų laureatas, fondo „Deutsche Stiftung Musikleben“ stipendininkas, Baden Badeno ir Freiburgo Pietų Vokietijos radijo simfoninio orkestro narys ir solistas. Jis rengia koncertus ir groja per pasaulines koncertų trombonui premjeras su žymiausiais Vokietijos simfoniniais orkestrais, nuolat bendradarbiauja su žymiausiais Europos orkestrais.

Koncertą pradėsiantis šveicaro Arthuro Honeggero simfoninė kompozicija „Pacific 231“ XX a. pradžios muzikinėje padangėje sukėlė tikrą revoliuciją – kompozitorius savo kūriniui davė garvežio modelio pavadinimą. Šis kūrinys, imituojantis garo lokomotyvo skleidžiamus garsus, – muzikoje reto urbanistinio stiliaus pavyzdys, perteikiantis modernaus miesto gyvenimo ritmą.

Užduotąjį ritmą simboliškai perims švedo Jano Sandströmo Koncertas trombonui ir orkestrui Nr. 1, pavadintas „Motociklo odisėja“. Šis kūrinys, dar vadinamas „Motociklo koncertu“, ne tik tęsia urbanistinę temą, bet ir yra aliuzija į Homero epą „Odisėja“. J. Sandströmo kūrinio herojus – šių dienų Odisėjas, po pasaulį klajojantis su savo trombonu.

Po „Motociklo odisėjos“ ir pažinties su vokiečių trombonininku publikos lauks prie lyriško skambesio grąžinanti Gustavo Mahlerio Simfonija Nr. 1 D-dur. Su pirmaisiais dviem koncerto opusais ją sieja kelionės tema – G. Mahleris yra užsiminęs, kad ši jo simfonija yra įkvėpta vokiečių rašytojo Jeano Paulo romano „Titanas“, kurio puslapiuose aprašoma filosofinė pagrindinio romano herojaus kelionė.

Koncertas „Motociklo odisėja. LNSO, Frederic Belli, Vilmantas Kaliūnas“ vyks balandžio 27 d., šeštadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje. Balandžio 25 d. 18.30 ši programa skambės ir Klaipėdos koncertų salėje. Visą LNF 83-iojo sezono programą rasite interneto svetainėje www.filharmonija.lt. LNF 83-iojo koncertų sezono mecenatas – „Norfa“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.