Jauniesiems menininkams išdalinti tapybos „Oskarai“

Vilniaus dailės akademijoje įvyko kasmetinė jaunųjų dailininkų apdovanojimo ceremonija ir atidaryta tapybos kūrinių paroda. Šiemet jos tema – „Viskas keičiasi?“. Iki gegužės 29 d. veiksiančioje parodoje pristatomi jaunųjų kūrėjų darbai, kuriuose – skirtingos kintančio pasaulio interpretacijos. 

Laureatai.<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
Laureatai.<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-05-14 15:05, atnaujinta 2024-05-14 15:06

Parodoje eksponuojami 24 tapybos darbai, geriausiai įvertinti investicijų ir investicinių fondų valdymo grupės „Zabolis Partners“ menininkams skirtame tradiciniame konkurse, tapusiame savotiškais jaunųjų kūrėjų „Oskarais“. Parodą kuruoja Vita Opolskytė ir Aistė Marija Grajauskaitė.

„Šių metų parodoje kviečiame pasinerti į įvairias talentingų jaunųjų menininkų interpretacijas. Konkurso tema „Viskas keičiasi?“ paskatino tapytojus skirtingai pažvelgti į mūsų pasaulio kismą. Kiekvienas kūrinys – tai langas į menininko sielą, kur susipina asmeninės patirtys ir universalios tiesos“, – sako Jurgis Rubaževičius, „Zabolis Partners“ partneris. Pasak jo, šiuo kasmetiniu konkursu siekiama išreikšti solidarumą su menininkais, skatinti jų veiklą, supažindinti su jaunaisiais tapybos talentais visuomenę.

Varžėsi 65 tapybos darbai

Konkurso organizatorius pasiekė 65 jaunųjų dailininkų tapybos darbai. Juos slaptu balsavimu vertino „Zabolis Partners“ bendruomenės nariai, nuolatinio konkurso partnerio – Vilniaus dailės akademijos nariai (lekt. Vita Opolskytė, lekt. Eglė Karpavičiūtė), „The Rooster Gallery“ direktorė Jurgita Juospaitytė – Bitinienė, menotyrininkė ekspertė Aistė Marija Grajauskaitė, „Contour Art Gallery“ vadovė Vilma Mačianskaitė, parodų salės „Titanikas“ vadovas Vidas Poškus, „Tumo galerijos” vadovas Martynas Tinfavičius, konkurso „Zabolis Art Prize‘23“ laimėtoja Gabija Pritkovaitė.

Vertinimo komisija atrinko 24 finalininkus, kurių konkursiniai darbai yra pristatomi parodoje, o trys geriausieji apdovanoti piniginiais prizais. Už pirmąją vietą skirta 1500, už antrąją – 1200, o už trečiąją – 1000 eurų.

Atskleidė skirtingus pokyčių kampus

Pirmoji vieta komisijos sprendimu atiteko Vilniaus dailės akademijos magistrantei Indrei Rybakovaitei už darbą „Šiauriniai Liepojos fortai“. Pasak autorės, ši Latvijoje esanti vieta pakitusi savo funkcijomis, naudojimo prasme, tačiau jutimiškai yra aktyvi, nes lankytojai tarsi pratęsia šios erdvės socialinį gyvenimą.

„Jutau, jog Liepojos fortai pakito ne tik išoriškai – prasidėjus karui Ukrainoje, bunkeriai rodos atgijo, prisipildė grėsmingo psichologinio tūrio, primindami apie tai, kas vyksta visai šalia mūsų“, – dalijasi I. Rybakovaitė.

Antrąją vietą komisija skyrė tapytojui Kristijonui Gurčinui už kūrinį „Arbatinė amžinai“. Šio menininko kūryba pagrįsta vaizdinės medžiagos pernaudojimu, kai jis perkelia vaizdus iš savo giminės sukaupto fotografijos archyvo, ieško pertrūkių tarp fotografinio dokumentiškumo ir jo brovimosi į vaizduojamo turinio privatumą, asmeniškumą.

„Paveiksle remiuosi seniausia išlikusia savo giminės nuotrauka. Daugiau nei pusšimtį metų skaičiuojanti fotografija per laiką kinta ir nyksta fiziškai. Paraleliai keičiasi ir giminės istorija. Perduodama iš lūpų į lūpas, su laiku tikriausiai visai sunyks ar neatpažįstamai pasikeis. O paveiksle vaizduojama arbatinė – išliks amžinai“, – pasakoja K. Gurčinas. Trečioji vieta atiteko Vilniaus dailės akademijos tapybos katedros trečiojo kurso studentei Vasarei Kuprevičiūtei už darbą „Sabi“, sudarytą iš metalo plokštelių – britvų, tapusių menininkės kūrybos simboliu.

„Išvertus iš japonų kalbos, „sabi” – rūdys, laiko atspaudas. Tai tam tikras mano pačios besikeičiantis portretas, yra ir bus kuriamas kasdien, tol, kol gyvensiu. Viena darbo dalis yra padengta pažeistomis ir po truputį jau ėmusiomis rūdyti metalo plokštelėmis, kurios savarankiškai keis spalvyną, o tam tikri laukeliai, padengti grafitu, suspindės saulei pakilus ar išvis nusitrins“, – paaiškina V. Kuprevičiūtė.

Įvertino ir daugiau autorių

Be trijų prizininkų taip pat buvo paskatinti ir kiti tapytojai, sulaukę komisijos ar „Zabolis Partners“ bendruomenės simpatijų. Jie apdovanoti atminimo dovanomis, o kai kurie jų turės galimybę savo darbus eksponuoti įvairiose parodose.

„Zabolis Art Prize“ – nuo 2009-ųjų vykdoma kūrybinė iniciatyva, nukreipta į įvairių sričių jaunųjų menininkų veiklą. Konkursu siekiama ne tik paskatinti jaunųjų menininkų kūrybiškumą, meninę temos interpretavimo išraišką, bet ir prisideda prie „Zabolis Partners“ darbuotojų sąmoningumo remti skirtingas menines iniciatyvas.

Investicijų ir investicinių fondų valdymo grupė „Zabolis Partners“ veikia nekilnojamojo turto, elektroninės prekybos, finansinių ir aukštųjų technologijų, atsinaujinančios energetikos, švietimo skaitmenizavimo srityse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.