Kinijos rinkoje „Apple“ patyrė didžiulį smūgį: ant kulnų lipa „Huawei“

Pirmąjį šių metų ketvirtį „Apple“ išmaniųjų telefonų tiekimas Kinijoje smuko 19 proc. – ir tai yra blogiausias rezultatas nuo 2020 m. „iPhone“ gamintoją paveikė „Huawei“ naujų produktų pristatymas aukščiausiame segmente, rodo rinkos duomenys.

 Pirmąjį šių metų ketvirtį „Apple“ išmaniųjų telefonų tiekimas Kinijoje smuko 19 proc. (asociatyvinė nuotr.)<br> 123rf nuotr.
 Pirmąjį šių metų ketvirtį „Apple“ išmaniųjų telefonų tiekimas Kinijoje smuko 19 proc. (asociatyvinė nuotr.)<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 24, 2024, 8:57 AM

Pirmąjį ketvirtį „Apple“ dalis didžiausioje pasaulyje išmaniųjų telefonų rinkoje sumažėjo iki 15,7 proc. – nuo 19,7 proc. prieš metus. Dėl to ji beveik susilygino su „Huawei“, kurios pardavimai šoktelėjo 70 proc., teigia tyrimų bendrovė „Counterpoint“.

„Apple“ prarado didžiausio išmaniųjų telefonų pardavėjo Kinijoje karūną ir per ketvirtį nusmuko į trečiąją vietą – o „Huawei“, kurios rinkos dalis nuo 9,3 proc. prieš metus išaugo iki 15,5 proc., užėmė trečiąją vietą. Antroje vietoje liko „Honor“ – nuo „Huawei“ atsiskyręs prekės ženklas.

„Huawei“ sugrįžimas tiesiogiai paveikė „Apple“ aukščiausiame segmente. Be to, palyginti su ankstesniais metais, „Apple“ alternatyvos paklausa buvo šiek tiek mažesnė“, – pranešime spaudai teigė „Counterpoint“ analitikas Ivanas Lamas.

„Antrojo ketvirčio naujų spalvinių variantų galimybė kartu su agresyviomis pardavimų iniciatyvomis gali sugrąžinti prekės ženklą į teigiamą teritoriją“, – sakė I. Lamas ir pridūrė, kad pastebi lėtą, bet nuolatinį savaitinių „iPhone“ pardavimų gerėjimą.

Kinija yra trečia pagal dydį „Apple“ rinka, kuri spalio-gruodžio mėnesiai JAV kompanijai uždirbo apie 17 proc. visų jos pajamų.

Rinkos dalį Kinijoje „Apple“ prarado po to, kai šio mėnesio pradžioje duomenys parodė, kad JAV įmonės pasaulinių išmaniųjų telefonų tiekimų apimtys pirmąjį 2024 m. ketvirtį sumažėjo beveik 10 proc. – dėl stiprėjančios „Android“ išmaniųjų telefonų gamintojų, kuriems vadovauja „Samsung Electronics“ konkurencijos.

Pirmąjį ketvirtį „Samsung“ iš „Apple“ perėmė geriausio telefonų gamintojo vietą.

Antradienį priešpietinėje prekyboje „Apple“ akcijos atpigo 0,4 proc.. Iki šiol šiais metais akcijos nukrito apie 14 proc., o penktadienį pasiekė blogiausią savaitės rezultatą per daugiau nei aštuonis mėnesius.

Pirmąjį ketvirtį „Apple“ Kinijoje vykdė kampanijas, siekdama privilioti vartotojus nuolaidomis, įskaitant tam tikrų „iPhone“ modelių subsidijavimą iki 1 300 juanių (apie 170 eurų).

Praėjusią savaitę „Huawei“, rugpjūtį pristačiusi „Mate 60“ seriją, išleido aukštos klasės telefonų seriją „Pura 70“.

„Mate 60“ buvo laikomas Kinijos įmonės sugrįžimu į aukščiausios klasės rinką ir apibūdinamas kaip triumfas įveikiant JAV bendrovei taikomas sankcijas – nes telefonuose naudojamas pažangus Kinijoje pagamintas lustas.

Sekmadienį JAV prekybos sekretorė Gina Raimondo pareiškė, kad lustas, kuris naudojamas „Huawei“ flagmanas, nėra toks pažangus kaip amerikietiški lustai, ir teigė, kad tai rodo, jog JAV apribojimai telekomunikacijų įrangos milžinę veikia.

Kanados tyrimų bendrovė „TechInsights“ tikisi, kad šiais metais į Kiniją bus pristatyta daugiau kaip 50 mln. išmaniųjų telefonų vienetų, įskaitant 10 mln. „Pura 70“ serijos įrenginių. Tai leistų „Huawei“ tapti pardavėju Nr. 1 ir užimti 19 proc. rinkos dalį, kuri 2023 m. buvo 12 proc.

Pirmąjį ketvirtį Kinijos išmaniųjų telefonų rinka išaugo 1,5 proc. – o tai yra antrasis iš eilės teigiamo augimo ketvirtis, teigia „Counterpoint“.

Parengta pagal „Reuters“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.