JAV Senatas priėmė įstatymo projektą dėl „TikTok“ uždraudimo

JAV Senatas antradienį priėmė įstatymo projektą, reikalaujantį, kad itin populiarus socialinis tinklas „TikTok“ būtų atskirtas nuo patronuojančiosios Kinijos bendrovės „ByteDance“, antraip jis neteks prieigos prie Amerikos rinkos.

 JAV Senatas antradienį priėmė įstatymo projektą, reikalaujantį, kad itin populiarus socialinis tinklas „TikTok“ būtų atskirtas nuo patronuojančiosios Kinijos bendrovės „ByteDance“.<br> 123rf nuotr.
 JAV Senatas antradienį priėmė įstatymo projektą, reikalaujantį, kad itin populiarus socialinis tinklas „TikTok“ būtų atskirtas nuo patronuojančiosios Kinijos bendrovės „ByteDance“.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 24, 2024, 8:40 AM

Ši priemonė buvo įtraukta į 95 mlrd. JAV dolerių (88,7 mlrd. eurų) dydžio užsienio paramos paketą, apimantį karinę pagalbą Ukrainai, Izraeliui ir Taivanui. Jis įveikė visas kliūtis Kongrese ir dabar keliauja ant prezidento Joe Bideno stalo.

JAV ir kiti Vakarų pareigūnai reiškia susirūpinimą dėl „TikTok“ populiarumo jaunimo gretose, teigdami, kad tai leidžia Pekinui rinkti duomenis ir šnipinėti vartotojus. Vien JAV šia programėle naudojasi 170 mln. žmonių. Kritikai taip pat sako, kad „TikTok“ paklūsta Pekinui ir yra įrankis skleisti propagandą – Kinija ir pati bendrovė tai neigia.

Minėtąjį įstatymo projektą, kuris gali paskatinti žengti retą žingsnį uždrausti kuriai nors bendrovei vykdyti veiklą JAV rinkoje, Senate buvo priimtas balsams pasiskirsčius 79:18. Senatas tarė pritariamąjį žodį praėjus trims dienoms po to, kai žalią šviesą uždegė Atstovų Rūmai, kuriuose šis teisės aktas susilaukė stiprios dvipartinės paramos.

J. Bidenas yra sakęs, kad pasirašys šį įstatymą. Jis pakartojo savo nuogąstavimus dėl „TikTok“ per retą telefoninį pokalbį su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu šio mėnesio pradžioje.

„TikTok“ po šeštadienį Atstovų Rūmuose įvykusio balsavimo ėmėsi skųstis ir pareiškė, kad yra „gaila“, jog įstatymų leidėjai siekė „greitai priimti draudimo įstatymo projektą, kuris pamintų 170 mln. amerikiečių teisę į žodžio laisvę, sugniuždytų 7 mln. įmonių ir uždarytų platformą, kuri prie JAV ekonomikos kasmet prisideda 24 mlrd. JAV dolerių“.

Pagal įstatymo projektą „ByteDance“ turės parduoti „TikTok“ per metus, antraip ši platforma bus pašalinta iš „Apple“ ir „Google“ programėlių parduotuvių Jungtinėse Valstijose.

Buvęs J. Bideno pirmtako Donaldo Trumpo iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas yra sakęs, kad domisi „TikTok“ perėmimu, ir subūrė investuotojų grupę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.