Dalį Rusijos gyventojų gali užplūsti radioaktyvus vanduo

Rusijos aplinkosaugininkai kelia nerimą dėl radioaktyvaus nuotėkio pavojaus – nes potvynis priartėjo prie urano kasyklos Kurgano regione Rusijos Uralo kalnuose.

  Moteris eina užtvindyta gatve Kurgano regione. Rusijos regionai Uralo kalnuose ir Sibire jau kelias savaites kovoja su dideliais potvyniais, kuriuos sukėlė sparčiai tirpstantis sniegas ir kylantis upių vandens lygis.<br> Imago / Scanpix nuotr.
  Moteris eina užtvindyta gatve Kurgano regione. Rusijos regionai Uralo kalnuose ir Sibire jau kelias savaites kovoja su dideliais potvyniais, kuriuos sukėlė sparčiai tirpstantis sniegas ir kylantis upių vandens lygis.<br> Imago / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 24, 2024, 8:34 AM

Rusijos Uralo regionas ir kaimyninis šiaurės Kazachstanas patyrė didžiausius potvynius per 80 metų – dėl gausių kritulių, kuriuos apsunkino gausūs sniego krituliai, sparčiai tirpstantys dėl aukštesnės nei įprasta šio pavasario temperatūros. Pastarosiomis savaitėmis, pakilus potvynio vandeniui, valdžios institucijos iš Kurgano ir Orenburgo evakavo dešimtis tūkstančių gyventojų.

Nuo 2021 m. veikianti Rusijos tyrimų agentūra „Agenstvo“ sekmadienį pranešė, kad urano kasyklą „Dobrovolnoje“, esančią Kurgano Zverinogolovskio rajono Ukrainsko kaime, vietos valdžios institucijos įtraukė į potvynio zoną.

Pasak „NS Energy Business“, kasykloje yra maždaug 7077 tonos urano, kurio sodrumas svyruoja nuo 0,01 iki 0,05 proc. Aplinkosaugininkai agentūrai „Agenstvo“ sakė, kad baiminasi, jog netoliese esanti Tobolo upė gali būti užteršta uranu.

Sergejus Ereminas yra regioninės aplinkosaugos organizacijos „Visuomenės aplinkos būklės ir gyventojų gerovės kontrolės fondas“ vadovas. Jis sako, kad vieno gyventojo nufilmuotame vaizdo įraše matyti, jog senas šulinys, iš kurio „35 metus pratekėjo [uranas]“, jau gali būti po vandeniu.

Rusijos socialinės ir ekologinės sąjungos Radioaktyviųjų atliekų saugos programos ekspertas Andrejus Ožarovskis tyrimo svetainei sakė, kad dėl urano nuotėkio iš Dobrovolnojės kasyklos padidės urano druskų koncentracija Tobolo upėje – o tai gali užteršti gyventojų geriamąjį vandenį.

„Agenstvo“ teigia, kad Kurgano aplinkosaugos aktyvistai jau daug metų ragina valdžios institucijas uždrausti urano gavybą šiame regione. Jie baiminasi, kad radioaktyvusis tirpalas užterš požeminį vandenį ir Tobolo upę.

Balandžio 17 d. vietos valdžia Rusijos valstybinei naujienų agentūrai „RIA Novosti“ pranešė, kad Tobolo upės vandens lygis viršijo „pavojingo lygio“ ribą – per praėjusią parą jis pakilo 123 cm. Iki to laiko Kurgane buvo užlieta daugiau kaip 660 gyvenamųjų namų, rašo „Newsweek“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.