Štai kas žinoma apie naujausią Rusijos ginklą – hipergarsines raketas „Cirkon“ Pavojingos, tačiau ne tiek, kiek gąsdinta

Ukrainos karinėms pajėgoms perėmus rusiškas raketas „Cirkon“, paaiškėjo tikrosios jų savybės, pajėgumai ir tikslus atsakymas į klausimą, ar Rusija sugebėjo sukurti hipergarsinį raketinį variklį.

 Kadras iš deklaruojamo „Cirkon“ rakeos bandymų, 2022 m.<br> AP / Scanpix nuotr.
 Kadras iš deklaruojamo „Cirkon“ rakeos bandymų, 2022 m.<br> AP / Scanpix nuotr.
 Rusijos raketa „ZM22 Cirdkon“.<br> Kijevo teismo ekspertizės mokslinio tyrimo instituto nuotr.
 Rusijos raketa „ZM22 Cirdkon“.<br> Kijevo teismo ekspertizės mokslinio tyrimo instituto nuotr.
 Viena iš nedaugelio viešai prieinamų sparnuotųjų raketų „ZM22 Cirkon“ iliustracijų.<br>Atvirųjų šaltinių iliustr.
 Viena iš nedaugelio viešai prieinamų sparnuotųjų raketų „ZM22 Cirkon“ iliustracijų.<br>Atvirųjų šaltinių iliustr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 26, 2024, 7:29 PM

Sėkmingas dviejų modernių rusiškų raketų „ZM22 „Cirkon“ perėmimas per ataką prieš Kijevą kovo 25 d. – o taip pat atradimas, kad raketų nuolaužos pasirodė esančios gerokai didesnės, nei tikėtasi – leido Ukrainos ekspertams rasti atsakymus į pagrindinius klausimus, susijusius su vadinamaisiais „Putino stebuklingaisiais ginklais“, rašo „Defense Express“.

Iki šiol nebuvo žinoma, koks tiksliai variklis naudojamas raketose „ZM22 Cirkon“. Kaip „Defense Express“ sužinojo iš savo šaltinių, Rusijai iš tiesų pavyko sukurti hipergarsinį raketinį variklį.

Todėl kitaip nei „Kh-47 Kinžal“, „Cirkon“ iš tiesų yra hipergarsinė raketa, galinti išlaikyti pastovų hipergarsinį greitį – o ne tik trumpam pagreitėti naudojant kietojo kuro variklį, kaip iš oro paleidžiamos balistinės raketos „Kinžal“.

„Cirkon“ raketos paleidimo schema atrodo taip. Po minosvaidžio šūvį primenančio paleidimo ir raketos išėjimo iš šachtos, įsijungia pirmoji pakopa, kuri iškelia „Cirkon“ į didelį aukštį ir įgreitina ją iki greičio, kuriuo gali pradėti veikti hipergarsinis raketinis variklis.

Dėl to kelių dešimčių kilometrų aukštyje skrendanti „Cirkon“ kreiserinio skrydžio fazėje pasiekia pastovų iki 5,5 Macho greitį. Šiame etape skrydis vyksta retoje atmosferoje, todėl sumažėja šiluminė apkrova dėl oro trinties. Tačiau 5,5 Macho greitis nėra maksimalus šiai raketai – nes maždaug ties taikiniu trumpam pagreitėja iki 7,5 Macho.

Per tą laiką raketos korpusas įkaista iki maksimalios temperatūros, kurią atlaiko speciali termoizoliacinė danga. Tuo pačiu metu, jau nusileidus arčiau žemės, „Cirkon“ greitis nebėra hipergarsinis, nors išlieka labai didelis – 4,5 Macho.

Taigi raketa „ZM22 Cirkon“, priešingai nei manyta anksčiau, galutinėje stadijoje neišlaiko hipergarsinio greičio. Tačiau hipergarsinio raketinio variklio naudojimas ją skiria nuo „Kh-47 Kinžal“, kur raketa tiesiog pagreitėja iki tokio greičio.

Nepaisant to, tikrieji sparnuotosios raketos „Cirkon“ pajėgumai yra gerokai mažesni, nei skelbė Rusija. Visų pirma, Vladimiras Putinas gyrėsi, kad raketos greitis siekia 9 machus – tačiau iš tikrųjų „Cirkon“ tik vos priartėja prie šio greičio. Be to, šiuo metu galima kalbėti apie 700 km nuotolį (paleidimo iš stacionarios pakrantės raketų sistemos „Objekt-100 Utes“ atveju) – o deklaruotas nuotolis buvo 1000 km.

Bet kokiu atveju, galutiniame etape 4,5 Macho greitis yra daugiau nei reikšmingas. Palyginimui, sovietinės raketos „Kh-22“, kurias Rusija taip pat naudoja smūgiams į Ukrainos miestus, greitis galutinėje stadijoje siekia 2–2,4 Macho. Todėl bet kokiu atveju raketą „ZM22 Cirkon“ itin sunku perimti.

Vis dėlto šiuolaikinės priešlėktuvinės raketų sistemos su priešraketinės gynybos galimybėmis – kaip rodo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų praktinė patirtis – leidžia atremti „Cirkon“.

Šiuo metu pagrindinis klausimas tebėra „Cirkon“ raketų nukreipimo sistema. Tačiau šiuo metu yra tam tikrų galimybių gauti tikslesnį atsakymą į šį klausimą – nes tarp raketų nuolaužų rasta ir elektroninių komponentų, rašo „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.