Kaimo vaikinas M.Vitulskio kelio atsisakė dėl merginos

„Panevėžio ryte“ perskaitę apie tai, kad Dievo dovaną – nuostabų balsą turintis jų sūnus Nerijus Šukutis negali tobulinti savo gabumų dėl pinigų stygiaus, vaikino tėvai ir visa giminė gerokai papyko ir pranešė, kad esą visiškai kitaip – tai mergaitė jį suviliojusi ir nuo mokslų atitraukusi.

Daugiau nuotraukų (1)

Gailutė Kudirkienė (www.panskliautas.lt)

Feb 5, 2014, 12:02 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 4:46 PM

Radviliškio rajono Šaukoto seniūnijos ūkininkai Virginija ir Petras Šukučiai smarkiai susinervino „Panevėžio ryte“ perskaitę straipsnį apie dabar Vabalninke gyvenantį, TV šou laidoje „Dvi minutės šlovės“ išgarsėjusį savo sūnų.

Unikalų balsą turintis vaikinas korespondentei pasakojo, jog garsūs muzikai jį skatino mokytis, jam buvo žadamas Merūno Vitulskio likimas, tačiau kibti į muzikines studijas jis neturįs finansinių galimybių. Esą tėvai galbūt padėtų lašiniais ar kumpiais, bet grynų pinigų, reikalingų sumokėti už studijas Muzikos ir teatro akademijoje bei pragyvenimą, nesukrapštytų.

Tad N.Šukutis nusprendęs suktis pats. Jis iš tėvų namų išsikraustė pas sužadėtinę Justę Mirošničenkaitę į Biržų rajoną, duonai užsidirba dainuodamas kaimo žmonių šventėse ir įvairiuose renginiuose. Dabar jis lavinasi kiek pats sugeba, iš klausos mokosi perdainuoti kūrinius.

„Giminė pašiurpo ir įsižeidė, kaimynai ir pažįstami pasipiktino, iš gėdos neturim kur akių dėti. Tikėjomės, kad Nerijus eis mokytis, bet atsirado ta „gražuolė“ sužadėtinė – ir gyvenimas apvirto aukštyn kojom.

Buvo ir rėmėjas, kuris siūlėsi apmokėti pirmų mokslo metų išlaidas. Galiausiai sutarėm su Šiaulių universitetu, profesorius Juozas Lygutas pakvietė mokytis nemokamai, rudenį turėjo prasidėti mokslai, bet Nerijus pabėgo iš namų“, – telefonu nuoskaudą liejo gražiojo balso savininko tėvas.

Ūkis gražiai prižiūrimas

„Panevėžio rytas“ nuvažiavo susitikti su ūkininkais Šukučiais.

Notiniškių kaimas yra atokioje vietoje, bet pasiekti šeimos namus nesunku, vienkiemis įsikūręs prie pat vieškelio. Nusileidus nuo kalniuko iš tolo matyti ryškiai žalias medinis namas, keletas ūkinių pastatų, rietuvė šviežiai supjautų rąstų, žemės ūkio technika.

Aplinka ne prabangi, bet labai tvarkinga, kiekvienas rakandas turi savo vietą. Šunys loja ir čia pat meilinasi, leidžiasi glostomi. Amsintiems po kojų maišosi ir prie žmonių atitipena storulis katinas.

Šeimininką užtinkame besiruošiantį prie gyvulių.

Šukučiai laiko 11 karvių. Žiemą pagrindinės ūkininkų pajamos – iš priduodamo pieno.

Garde kriuksi 2 ūgtelėję paršeliai. Kitame aptvare svetimus užuodęs šnipą sukioja įmitęs patinas. Baisingą triukšmą sukelia nemažą tvarto erdvę užėmusios raibos vištos.

P.Šukutis pasakoja, kad ūkio naujokės, dvi retos veislės beragės karvės, yra labai meilios ir prieraišios, kai tik gali, seka šeimininkui iš paskos.

Vyras aprodo ir mažiausius gyvūnus – papurkailius triušius.

Iš gražiai tvarkomo ūkio matyti, kad šeimininkai darbštūs žmonės.

Palaidoję nužudytą dukrą išsikraustė

V.Šukutienė triūsia prie viryklės, gamina pietus. Namai tviska švara, ant palangių veša kambarinės gėlės.

Moteris yra įgijusi maisto pramonės laborantės specialybę, o P.Šukutis turi elektros techniko diplomą.

Šukučiai užaugino 3 sūnus. Turėjo ir dukrą, jos buvo labai gražus ir stiprus balsas, bet būdama 7 metų mergaitė tragiškai žuvo. Ją primušė ir tvenkinyje nuskandino kaimynų vaikai. Šukučiai tada gyveno Pakruojo rajone. Buvo teismas, tačiau dėl jauno amžiaus žudikų nepasodino į kalėjimą, vienam buvo 8, kitam 13 metų. Nusikaltėlių tėvams buvo priteista tik apmokėti laidojimo išlaidas.

Po kraupios tragedijos Šukučiai nebegalėjo gyventi šalia tokių kaimynų, pardavė namus ir prieš 20 metų įsikūrė Radviliškio rajone.

Vyriausias Šukučių sūnus jau vedęs, su šeima gyvena Radviliškyje, dirba baldžiumi. Jaunėlis Šiaulių universitete studijuoja kompiuterines technologijas. Prakalbus apie vidurinį, Nerijų, motina nesulaiko ašarų.

„Visas pastangas dėjom, o Nerijus užpakalį parodė ir šneka visokias nesąmones. Buvo giminių Vilniuje, ir butas buvo. Kai ruošėsi filmavimui, jie buvo priėmę gyvent, ir studijuojantį būtų išlaikę“, – tikino P.Šukutis.

Mokslus nukonkuravo mergina

Kaip įrodymą, kad Nerijus turėjo puikias perspektyvas studijuoti, bet jomis nepasinaudojo, P.Šukutis kompiuteryje rodo vienos laidos įrašą.

Ten vienas garsiausių pramogų pasaulio asų Arūnas Valinskas, išgirdęs, kad Nerijus neturi finansinių galimybių mokytis, eteryje, prie gausybės liudininkų, pažada apmokėti pirmų metų studijas Muzikos ir teatro akademijoje. Pirmi paruošiamieji metai kainuoja 7 tūkstančius litų.

„Neteko girdėti, kad A.Valinskas kam nors ką nors panašaus būtų siūlęs, jis dėl svetimų pinigais nesišvaisto. Nerijus būtų buvęs pirmas jo stipendininkas“, – sakė tėvas.

P.Šukutis teigė ir pats dėjęs daug pastangų, kad tik sūnus galėtų lavinti Dievo duotą dovaną.

Ūkininkas važiavo pas Virgilijų Noreiką, pas J.Lygutą buvo pamokas išpirkęs. Tėvas tikino padėjęs sūnui ir aparatūrą susipirkti.

Seniūnija irgi ketino visokeriopai palaikyti talentingą kraštietį, po metų mokslo žadėjo įdarbinti vietiniame kultūros centre.

„Kai sužadėtinė atsirado, jis tėvui sako: tu pats eik mokytis. Viskas buvo gerai, kol ta „gražuolė“ čia nepasirodė, tada pasikeitė visi planai, – jaudindamasis pasakojo P.Šukutis.

Ūkininkų sūnus draugę į tėvų namus parsivežė gegužės viduryje. Tėvas aiškino, kad tuomet jau buvo sutarta, jog nuo rugsėjo pirmosios vaikinas pradės studijuoti Šiaulių universitete. Tačiau įsitaisęs panelę mokytis jis nebenorėjo.

Šukučius labiausiai papiktino merginos tėvų elgesys.

„Jie atvažiavo po savaitės, sako, Nerijus dainuoja geriau nei V.Noreika, jokių mokslų jam nereikia, nepavydėkit, tegul jaunimas gyvena kartu. Niekur nebuvome matę, kad tėvai savo dukrą taip atvirai į vyro lovą stumtų“, – buvusį pokalbį su atvykėliais iš Vabalninko prisiminė P.Šukutis ir V.Šukutienė.

Nusekė lyg apkvaitęs

Sūnaus draugė Šukučiams nepatiko. Ūkininkai pyko, kad mergina neturi darbo, nerodo iniciatyvos padėti prie ūkio darbų, ką nors nuveikia tik pirštu parodžius, o griežčiau prašnekus puola į ašaras.

Didžiausią smūgį ūkininkai patyrė rugpjūčio gale. Kol šeima vežė šieną, sūnus ir jo draugė susikrovė daiktus ir išvažiavo vienu iš šeimos automobilių.

V.Šukutienė dar spėjo paklausti, kada grįš. Sūnus tarstelėjęs, jog parveš draugę namo ir po kelių dienų parvažiuos.

Nerijus tėvų namuose nebepasirodė nei rugsėjo pirmąją, kai reikėjo važiuoti į universitetą, nei vėliau.

„Mes nieko nesakom, draugauk tu su mergina, bet žmoniškai, ne taip, kad susigriautum visą savo ateitį. Jei jį mylėtų, kaip tik ragintų mokytis, o ne stengtųsi naudotis vienadieniu uždarbiu iš dainavimo. Kas tas talentas be mokslo? Aš sakiau sūnui: be mokslo iš to tavo balso nieko nebus, po kelerių metų ūkininkams tualetus valysi. Tos merginos šeimai Nerijaus ateitis tikrai nerūpi. Duok Dieve, kad jis atsikvošėtų. Tiek žmonių dėl jo dėjo pastangas, o jis į visus spjovė, kaip aklas ar apkvaitęs nusekė paskui panelę“, – širdo ūkininkas.

Sava giminė jau per prasta

„Ką daryti, kad tas Nerijus atsikvošėtų? – aimanavo V.Šukutienė.

Ūkiškai gyvenantiems Šukučiams skaudu, kad vabalninkietės namuose įsikūręs Nerijus ėmė niekinti visą savo giminę.

„Krikšto tėvai – asilai, tetos – pletkininkės, visi, kas siūlo akis prasikrapštyti, – kvailiai, prisikūrę vizijų. Graudu ir liūdna žiūrėti, jis sako gerbiąs tik aną pusę, anie esą inteligentiški“, – nusiminęs kalbėjo tėvas.

Šukučių giminėje talentų netrūksta. Sostinėje gyvenanti dukterėčia Rasa Marozaitė yra žinoma aktorė, panevėžietė vyro sesuo Elytė Pakeltienė – liaudies dailininkė, močiutė buvo balsinga giedotoja, giminėje yra ir muzikiniuose kolektyvuose dainuojančių tetų.

„Aš kilusi iš Radviliškio, tėvai buvo žinomi žmonės, tėvelis gaisrinės viršininkas, mamytė geležinkelio stoties viršininko pavaduotoja. Gėda prieš visą Lietuvą, didžiulė gėda prieš Vytautą Juozapaitį. Jo tėvas buvo mano matematikos mokytojas, iki dabar bendrauja su mano tėvais. Pas juos važiuojam dukart per savaitę, baisu žmones sutikti, visi tik ir šneka, kad sūnus atsisakė studijuoti dėl panos, kad per sijoną nemato ateities. Daug žmonių įsimyli, bet vienas kitą palaiko, o ne žemyn tempia“, – sielojosi V.Šukutienė.

P.Šukutis tikino, kad sūnūs jiems dabar priekaištauja, jog viduriniajam broliui laiku neįkrėtė diržo.

„Jei bus vestuvės, mes į jas nevažiuosim“, – taip protestą dėl neįtinkančios sūnaus širdies draugės išreiškė Šukučiai.

Apie uošvius nekalbėjo

Sužadėtinio tėvų neapykantą užsitraukusi J.Mirošničenkaitė, išgirdusi klausimus apie santykius su Nerijaus tėvais ir prašymą papasakoti, kaip 3 mėnesius gyveno jo gimtinėje, kalbėjo labai trumpai: „Ką jie kalba, visiška neteisybė. Jie prieš mus nusistatę. Viską jums paaiškins Nerijus.“ Po šių žodžių mergina perdavė ragelį N.Šukučiui.

Išgirdęs, kad jo tėvas paskambino į redakciją, vaikinas netvėrė pykčiu.

„Juo negalima tikėti, jis meluoja, šmeižia ir nesąmones šneka. Užtai ir išėjau iš to kaimo, kad nesutariau, kad jiems Justė nepatiko. Ne ji čia dėl visko kalta. Tėvai norėjo, kad kaime arčiau, savo gyvenimo neturėčiau. Nieko savo neturėjau, ką uždirbdavau, reikėjo tėvams atiduoti, sukišti į ūkį. Dabar kruopščiai tvarkau savo pajamų buhalteriją, jau iš uždarbio automobilį nusipirkau. Tą, kuriuo išvažiavau iš tėvų, seniai grąžinau“, – kalbėjo N.Šukutis.

Bandė išsiderėti daugiau

Nerijus tikino, kad niekam nebuvo pažadėjęs mokytis Šiaulių universitete.

Studijas Vilniaus muzikos ir teatro akademijoje būtų pradėjęs tuomet, jei būtų turėjęs 100 tūkstančių litų – tiek jo skaičiavimu reikia dvejiems paruošiamiesiems ir penkeriems mokslo metams.

A.Valinsko pasiūlymu nepasinaudojęs todėl, kad tuomet dar politiku buvęs šoumenas per mažai siūlęs. Vaikinas iš kaimo sako supratęs, kad garsus vyras tik norėjo sau reklamos.

„Kalbėjom su A.Valinsku po laidos, išjungus kameras, derėjausi, kad sumokėtų ne už vienus, o už abejus paruošiamuosius metus, tai būtų kainavę 14 tūkstančių. Arba prašiau, kad apmokėtų pirmus mokslo metus – 18 tūkstančių, bet jis nesutiko, pasirinko pigiausią variantą, kur metai kainuoja 7 tūkstančius. Norėjo pigiausiu būdu pasidaryti politinę reklamą. Klausiu, o kas bus paskui, kitais metais? Jų apmokėti A.Valinskas nebežadėjo. Tai kam pradėti, jei nebus kaip baigti?“ – samprotavo Nerijus.

Iš kitų su muzika susijusių žmonių Nerijus prisiklausė kalbų, kad neverta kišti pinigų į muzikos studijas, esą diplomas nieko neduoda.

Pačiam Nerijui atrodo, kad metus padainavęs įvairiuose renginiuose jis gerokai patobulėjo. Vaikinas nenorėjo sutikti, kad metai, praleisti mokantis pas muzikos profesorius, būtų davę daugiau naudos.

„Jei turėčiau ir milijoną, dar gerai pagalvočiau, ar verta jo dalį kišti mokslams. Visko galiu pats išmokti. Kai dainavau televizijoje, dar net natų nepažinau, o dabar jau daug ką moku, viską, ko reikia, internete susirandu“, – kalbėjo jis.

Žino, kad tėvų nesulauks

Rugpjūčio 2 dieną N.Šukutis ir J.Mirošničenkaitė atšoks vestuves. Puota vyks Vabalninke, bus apie 50 žmonių.

Vaikinas žino, kad vestuvėse savo tėvų nesulauks.

Su jais santykių nėra nutraukęs, retkarčiais aplanko, bet sužadėtinės kartu nesiveža, nenori, kad tėvai ją žemintų.

„Tėvai vis tiek yra tėvai. Prašė padėti prie miško darbų, važiavau, padėjau. Stengiuosi pas tėvus vykti kartu su vyresniuoju broliu, kad neužsipultų. Justė nebenori ten rodytis, ją visaip šmeižė, apkalbėjo, kad yra narkomanė. Per tą laiką, kiek kartu gyvenam, įsitikinau, kad ji labai geras žmogus“, – savo sužadėtinę gyrė vaikinas.

Būsimoji Nerijaus uošvė Svaja Mirošničenko tikino vaikino tėvams nesakiusi, kad šiam mokslų nereikia.

„Mūsų vaikai mokėsi vidutiniškai, bet dėjom pastangas, kad būtinai mokslus baigtų. Justė irgi turi kolegijos diplomą. Kai Nerijus pas mus pirmą kartą atvažiavo, pirmiausia pradėjau kalbą apie mokslus. Jis jau turėjo savo nuomonę, kad mokytis muzikos akademijoje neturės iš ko. O jis kai užsispiria, neperginčysi“, – kalbėjo moteris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.