Pateikė daugiau detalių apie Vilniaus rajone aptiktą nelegalų sąvartyną: akylesnio žvilgsnio sulauks ir kitos įmonės

Susitikime su meru R. Duchnevičiumi ir administracijos direktoriumi Vladislavu Kondratovičiumi dalyvavo Šatrininkų seniūnas Veslav Starikovič, Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus, Vietinio ūkio skyriaus ir Teisės skyriaus vedėjai.

Nelegalaus sąvartyno padaryta žala aplinkai siekia 1,4 mln. eurų.<br>AAD nuotr.
Nelegalaus sąvartyno padaryta žala aplinkai siekia 1,4 mln. eurų.<br>AAD nuotr.
Nelegalaus sąvartyno padaryta žala aplinkai siekia 1,4 mln. eurų.<br>Vilniaus rajono savivaldybės nuotr.
Nelegalaus sąvartyno padaryta žala aplinkai siekia 1,4 mln. eurų.<br>Vilniaus rajono savivaldybės nuotr.
Nelegalaus sąvartyno padaryta žala aplinkai siekia 1,4 mln. eurų.<br>Vilniaus rajono savivaldybės nuotr.
Nelegalaus sąvartyno padaryta žala aplinkai siekia 1,4 mln. eurų.<br>Vilniaus rajono savivaldybės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Vilniaus rajono savivaldybė

2023-05-25 10:10, atnaujinta 2023-05-25 10:11

Aplinkos apsaugos departamento Vilniaus rajono aplinkos apsaugos inspekcija atlikus patikrinimą, nustatė, kad atliekų apdorojimo veikla Vėliučionių k. vykdoma galimai neturint leidimų. Užšiukšlintos privačios teritorijos sklype yra daugiau kaip 1 000 kub. m atliekų.

Vilniaus rajono aplinkos apsaugos inspekcijos preliminariais duomenimis bendra žala aplinkai gali siekti apie 1,4 mln. Eur. Taip pat aplinkosaugininkai užfiksavo, kaip savivarčiu atvežama ir išpilama daugiau nei 5 kub. m atliekų. Už šią veiką transporto priemonė buvo paimta ir bus sprendžiama dėl jos konfiskavimo. 

Pasak susitikimą iniciavusio Vilniaus rajono mero R. Duchnevičiaus, susirinkta aptarti panašaus pobūdžio Vilniaus rajono teritorijoje veikiančius objektus, nusistatyti veiksmų algoritmą ir vykdyti monitoringą, siekiant pastebėti pirmuosius galimos neteisėtos veiklos požymius. Mero teigimu, svarbu, glaudžiai bendradarbiaujant su atitinkamomis institucijomis, seniūnijose veikiančiomis bendruomenėmis dalytis informacija apie tokių atvejų apraiškas ir imtis būtinų veiksmų užkardyti galimai neteisėtą veiklą.

„Šiandien paprašiau administracijos direktoriaus iškviesti čia kompetentingus specialistus ir Šatrininkų seniūną dėl pastarųjų dienų aktualijų. Aš kalbu apie tą nemalonų įvykį, kuomet skaičiuojama, bent jau pagal žiniasklaidą, 1,4 mln. eurų galima žala aplinkai. Matome, kad tai ne primas atvejis Vilniaus rajone, turėjome jau tokį atvejį Marijampolio seniūnijoje. Šiandien mūsų, kaip savivaldybės, užduotis – žinoti ir valdyti informaciją, nes man buvo nuostaba, kad mes prevenciškai patys nežinome kas pas mus rajone vyksta ir vėliau tik iš žiniasklaidos priemonių sužinome (...).

Šiandien turėtume susidėlioti tuos prioritetus, kaip mes, kaip savivalda, žinotume kas mūsų teritorijoje organizuojama ir veikia. Jeigu mes matome, kad yra kažkokie abejotini veiksmai, galimai tam tikri pažeidimai, prevenciškai turime susistatyti tam tikrus veiksmus ir gaires, kad operatyviai galėtume reaguoti, būtume pasiruošę tokiems atvejams ir prevenciškai užbėgtume įvykiams už akių. Šią informaciją pirmiausia turėtų valdyti būtent seniūnai.

Aplinkos apsaugos departamentas informavo, kad pradėtas tyrimas, mano žiniomis, savininkas/verslo subjektas, nes sklypas priklauso būtent savininkui, įpareigotas per 40 dienų sutvarkyti teritoriją. Kiek žinau, jis bendradarbiauja noriai, buvo leidimų procesų išdavime“, – apie susiklosčiusią situaciją, jos pasekmes ir būtinus Savivaldybės ir seniūnijos veiksmus kalbėjo meras R. Duchnevič.

Meras taip pat pabrėžė, kad savivaldybė remia verslą. „Džiaugiamės, kad verslo subjektai ateina į rajoną, bet vėlgi, viskas turi likti teisės aktų normų ribose, gyventojų sveikata yra prioritetas“, – susitikime akcentavo meras.

Šatrininkų seniūnas Veslav Starikovič komentuodamas aplinkosaugininkų tyrimą dėl seniūnijos teritorijoje aptikto nelegalaus sąvartyno teigė, jog iš tiesų situacija nėra maloni ir neabejotinai gąsdinanti visuomenę. Pasak seniūno, toje teritorijoje veikianti transporto įmonė veiklą vykdo 12 metų, dirba 10 darbuotojų, visi legaliai, moka mokesčius. Skundų seniūnija dėl įmonės veiklos iki šiol gavusi nebuvo.

„Nusiskundimų dėl įmonės nesame gavę, kad verstųsi nelegalia ar įtartina veikla. Sklype buvo matomas supiltas žvyras ir smėlis, stovėjo transporto priemonės, sunkvežimiai, ekskavatoriai. Iš šalies atrodė, kad įmonė tiesiog teikė paslaugas, kaip transporto įmonė, buvo sukrautos statybinės medžiagos, betono skalda“, – apie Šatrininkų seniūnijos teritorijoje vykdytą veiklą kalbėjo seniūnas V. Starikovič.

Susitikimo metu nutarta, kad Savivaldybė surinks informaciją iš seniūnijų apie objektus, esančius Vilniaus rajone ir besiverčiančius panašia veikla ir kartu bendradarbiaujant su Aplinkos apsaugos departamentu bus vykdomi apvažiavimai bei patikrinimai. Taip pat Savivaldybė seniūnijoms parengs rekomendacijas, kaip elgtis, jei kyla klausimų, abejonių dėl konkrečių objektų ar vykdomos veiklos. Važiavimai į teritorijas ir vykdomos patikros bus viešinamos.

Taip pat akcentuota šviesti gyventojus aplinkosaugos tema, aktyviai bendradarbiauti, keistis informacija, užtikrinti greitą ir efektyvų reagavimą pastebėjus nelegalią veiklą ir užkirsti kelią bet kokiems didesnio ar mažesnio masto nusikaltimams gamtai.

Antras nelegalaus sąvartyno atvejis per pusmetį Pastaruoju metu vis dažniau tenka girdėti apie užšiukšlintas Vilniaus rajono pakeles ir pamiškes, neteisėtai įrengtus sąvartynus, vykdomus nelegalius šiukšlių išvežimo verslus ir įsitikinti, kad ne visi linkę prisidėti prie siekiamų pokyčių aplinkosaugos srityje.

Š. m. vasario mėnesį viešoje erdvėje paskelbtas žurnalistinis aplinkosauginis tyrimas apie Vilniaus rajone Marijampolio seniūnijoje, Bareikiškių kaime įrengtą nelegalų sąvartyną, kuriame kurį laiką buvo užkasamos, sudeginamos ar tiesiog išpilamos laukuose ir karjeruose tūkstančius tonų atliekų.

Po Aplinkos apsaugos departamento pareigūnų atlikto administracinio nusižengimo tyrimo šiukšlinę asmenys nustatyti. Jiems surašyti protokolai, duotas privalomasis nurodymas atliekas sutvarkyti. Statybines atliekas išpylę asmenys neteko automobilio. Šiukšlintojams grėsė ir bauda iki 2 900 Eur.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.