Išmėginkite 10 naujų sporto šakų Kaune – nuo žmonų nešimo iki kovų narve

Prieš šimtą metų krepšinis atrodė visiška naujovė, o dabar jis tapo kauniečių ir visų lietuvių religija. Pastaruoju metu pasaulyje senbuvėms sporto šakoms iššūkį meta vis nauji judėjimo būdai, o Kaunas – jokia išimtis, rašo „Laikinoji sostinė“.

G.Bitvinsko nuotr.
G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

„Lietuvos rytas“

Mar 24, 2018, 5:57 PM

Tarp netradicinių sporto šakų ir mankštų Kaune netrūksta tokių, kurios skamba egzotiškai, iš pirmo žvilgsnio kelia šypseną ar verčia stebėtis. Tačiau entuziastai vieningi – kai kurios jų užkabina ne mažiau smarkiai nei tos, kurios puikiai žinomos daugelį metų.

Siūlome įvertinti dešimt neįprastų sporto šakų, kurios skinasi kelią Kaune. Ar jos išpopuliarės taip, kad ateityje atsidurs tarp lyderių?

Žmonų nešimas

Netrūksta vyrų, besiskundžiančių dėl žmonų, kurios jiems sėdi ant sprando. Bet tik ne šiame nuotaikingame sporte.

Šis tradicinis vestuvių paprotys sporto šaka tapo Suomijoje, ji mėgstama ir kitose šalyse. Kaune pasivaržyti galima S.Dariaus ir S.Girėno stadione tris kartus per metus vykstančio Ąžuolyno bėgimo metu. Ši rungtis mieste propaguojama jau ketvirtus metus.

Nors įvairiuose kraštuose netrūksta ribojimų (pavyzdžiui, moteris negali sverti mažiau nei 49 kilogramus), kaunietiškos taisyklės yra paprastos – tereikia nubėgti 100 metrų ir aplenkti kitą vyrą, kuris neša savo žmoną.

Kaip nešti mylimąją, nurodymų nėra, tačiau daugiausia jos nešamos ant vyro nugaros, kojomis arba rankomis apsivijusios jo kaklą. Svarbu, kad nešama moteris nesiektų žemės.

Paplūdimio tenisas

Tai komandinis – du prieš du – sportas, kurį žaidžia įvairaus amžiaus ir įgūdžių žmonės ant smėlio.

Saulėtuose Italijos paplūdimiuose kone prieš keturis dešimtmečius atsiradusi sporto šaka Lietuvą pasiekė maždaug prieš šešerius ar septynerius metus. Ji iš karto sudomino ir kauniečius.

Pradininku, užkrėtusiu daugybę kitų sportininkų, galima laikyti kaunietį Luidžį Pakulą, kuris yra Lietuvos paplūdimio teniso rinktinės narys. Iš viso rinktinėje – 4 kauniečiai, dar keli Kauno sportininkai – šalies jaunimo rinktinės nariai.

Patiems išmėginti žaidimą arba pasižiūrėti vykstančius paplūdimio teniso turnyrus galima uždarose „Rio sporto“ ar „Krido smėlio“ arenose. Lauke šiuo sportu užsiimama Nemuno saloje ir Santakoje.

Be to, kad yra žaidžiamas ant smėlio, o ne ant kietos dangos, paplūdimio tenisas nuo įprasto skiriasi ir taisyklėmis.

Svarbiausios iš jų – paplūdimio tenisas žaidžiamas mažesnio dydžio – 16 metrų ilgio ir 8 metrų pločio aikštelėje, o kamuoliukas negali atsimušti į žemę. Paplūdimio teniso raketė – su skylėmis ir trumpesnė.

Kovos narve

Kaune galima išvysti Jungtinėse Amerikos Valstijose itin populiarias kovas narvuose. Nuo praėjusių metų balandžio mieste organizuojami tarptautiniai turnyrai, sutraukiantys kovotojus ne tik iš Lietuvos, bet ir iš viso pasaulio.

Sportininkai kovoja aštuoniakampiame 7–8 metrų skersmens narve.

Kovos trunka po tris 3–5 minutes tebesitęsiančius raundus.

Turnyrus organizuoti nutarė Rytų kovos menų pasaulio čempionas Jordanas Poškaitis ir praeityje garsus boksininkas Dainius Daukšas.

Jėgas narve jau išbandė daugelis Kauno klubų kovotojų, tarp jų yra ir merginų.

Įvairių turnyrų metu į narvą kviečiami ne tik profesionalūs sportininkai. Tarpusavyje kovoja ir mėgėjai, užsiimantys boksu, karatė, imtynėmis, dziudo, sambo. Įdomu tai, kad Kaune vykstančias kovas iš narvo transliuoja ne tik mūsų šalies, bet ir Jungtinių Amerikos Valstijų sporto televizijos.

Mankšta su vežimėliais

Įvairiuose Kauno parkuose vyksta mamų su vežimėliais mankšta. Į ją kviečiamos moterys, pagimdžiusios ne anksčiau kaip prieš 6 savaites. Nutarus sportuoti rekomenduojama atsiklausti gydytojo, ar gimdyvė jau gali aktyviai judėti.

Treniruotės metu su vežimėliu gryname ore mamos nukeliauja apie 2 kilometrus, jos taip pat sportuoja su svarmenimis ar juostomis. Atliekami kardiopratimai pakaitomis su jėgos pratimais.

Amerikoje ši mankšta populiarinama jau daugiau nei 20 metų, į Lietuvą ji atėjo prieš kelerius metus, o Kaune aktyviai mamos su vežimėliais sportuoti pradėjo pernai.

Laukiamos ir nesportavusios mamos, mat treniruotėse krūviai didinami po truputį nuo mažiausio. Gali dalyvauti ir tėvai su mažyliais.

Mankšta vyksta prie Lampėdžių ežero, Ąžuolyne, Panemunės šile, Draugystės parke. Mamos tikina, kad ši veikla skirta ne tik sportui, bet ir buvimui gryname ore, pažinčių ratui plėsti.

Šunų kinkinių varžybos

Zapyškio seniūnijoje (Kauno r.) galima stebėti šunų kinkinių varžybas ant sniego ir be jo. Keturkojų savininkai kviečiami patys dalyvauti įvairių distancijų rungtyse.

Jeigu varžybos tarptautinės, į jas susirenka per 100 šunų šeimininkų su 1, 2, 4 arba 6 augintiniais. Geriausiai pasirodžiusieji dalyvauja ir pasaulio šunų kinkinių sporto čempionatuose.

Varžytis su šunų traukiamomis rogėmis, kuriose sėdi žmonės, pradėta daugiau kaip prieš šimtą metų Aliaskoje. Ilgainiui tai tapo sportu visame pasaulyje. Pakaunės miškai – ne išimtis.

Jau keletą metų, kai yra sniego, šunys kinkomi į roges, kai jo mažai ar visai nebūna, jie traukia ratuotas transporto priemones – dviejų, trijų ir keturių ratų. Varžybose pakaunėje dalyvaujama ir su įprastu dviračiu ar paspirtuku, kurio priekyje bėga šuo.

Nors kadaise varžėsi tik šiaurietiški šunys, pavyzdžiui, Aliaskos haskiai, dabar besniegėse varžybose dalyvauja net pudeliai ar taksai.

Lėkščiasvydis

Kaune galima rasti ir kone vienintelio pasaulyje komandinio sporto be teisėjo – lėkščiasvydžio entuziastų. Jis žaidžiamas su specialiu 175 gramus sveriančiu skraidančiu disku (lėkšte).

Dvi komandos žaidžia 100 x 37 metrų ploto aikštėje. Lauke žaidžia 7 žaidėjai prieš 7, patalpoje – 5 prieš 5. Gali būti vyrų, moterų ir mišrios komandos.

Kaune šiuo metu yra vienas Lietuvos ir Baltijos šalių turnyruose dalyvaujantis lėkščiasvydžio klubas „Skraidantys drambliai“.

Kaune vyksta ir lėkščiasvydžio varžybos, į kurias įtraukiami studentai ir moksleiviai.

Išvysti lėkščiasvydžio atstovus šiltuoju metų laiku galima Santakos parke. Ši sporto šaka įtraukia ne tik patyrusius lėkščiasvydininkus, su lėkštėmis rankose galima išvysti žaidžiančius ir mėgėjus.

Treniruotės ant čiužinių

Prieš porą metų vandenyje judėti mėgstantys kauniečiai pamėgo mankštą ant baseine plūduriuojančių irklenčių, o prieš kelis mėnesius atsirado galimybė pasportuoti ant baseine plūduriuojančių 2,2 metro ilgio, 90 centimetrų pločio ir 15 centimetrų storio SUP čiužinių.

Šios neįprastos mankštos vyksta Kauno „Girstučio“ sporto komplekse. Tai jėgos ir aerobinio darbingumo treniruotės, per jas lavinama pusiausvyra ir koordinacija.

Mankštą vedantys treneriai šia sporto rūšimi susižavėjo Viduržemio jūros regione ir idėją parvežė į Kauną. Treniruotės vyksta maždaug valandą. Jas renkantis svarbu nebijoti vandens.

Kopimas į uolą

Vienas būdų bent šiek tiek pajusti tai, kuo gyvena alpinistai, ir pastiprinti raumenis – įkopti į uolą.

Jadagonių kaime (Kauno r.) stūkso 13 metrų betoninė Pagonijos uola, į kurią įkopti galima 12 skirtingo sudėtingumo lipimo takų.

Jos šeimininkas Skirmantas Paukštys tikino, kad norint įlipti į šią uolą nereikia būti alpinistu, negalioja ir amžiaus cenzas.

Vyriausias įlipęs žmogus – per 70 metų moteris, jauniausiam – ketveri. Sėkmingai įkopę į uolą ištvermę išmėginti gali šalia esančioje 400 metrų ilgio purvo trasoje, kur tenka panerti į dumblą.

Diskgolfas

Diskgolfo – žaidimo, kurio tikslas, kaip ir įprastame golfe, atlikus kuo mažiau metimų įmesti diską į žaidimo krepšį, – mėgėjai nekantriai laukia, kada bus atnaujintas Vilijampolės parkas. Žadama, kad jame bus įrengtas diskgolfo aikštynas su dešimtimis metalinių krepšių.

Diskgolfas pradėtas žaisti apie 1970 metus Jungtinėse Amerikos Valstijose, Lietuvoje – maždaug prieš 15 metų. Kaune taip pat yra įvairaus amžiaus diskgolfo mėgėjų. Jų galima išvysti miesto parkuose, dažniausiai Santakoje.

Žaidimas pradedamas metimu nuo specialios aikštelės ar kitaip pažymėtos starto vietos. Kiekvienas kitas metimas metamas nuo vietos, kur nusileido prieš tai mestas diskas. Taip mėtoma tol, kol paskutiniu metimu diskas atsiduria krepšyje. Medžiai, krūmai, vandens telkiniai ir reljefas sudaro natūralias kliūtis, kurios paįvairina trasą.

Diskgolfas žaidžiamas su įvairaus dydžio ir svorio diskais. Šis žaidimas populiarus tarp šeimų.

Oro joga

Jogos gerbėjai Kaune pastaruoju metu vis mieliau renkasi oro jogos treniruotes, per kurias naudojama speciali juosta ar maišai, leidžiantys patirti naujus nesvarumo ir lengvumo pojūčius. Oro joga, dar kitaip vadinama antigravitacine joga, kilo iš Niujorko, tačiau per pastaruosius metus paplito visame pasaulyje. Ne išimtis ir Kaunas, kur šį tradicinės jogos, pilateso ir šokio derinį galima išbandyti ne viename mieste veikiančioje jogos studijoje. Ši joga ypatinga tuo, kad daug pratimų atliekami ore, kabant žemyn galva ir dirbant su savo kūno svoriu. Vieni specialistai tikina, kad oro joga gali užsiimti kiekvienas – tiek patyręs jogas, tiek su joga dar nesusipažinęs žmogus. Kiti tvirtina, kad į oro jogos treniruotes turėtų ateiti tie, kurie yra išbandę jogą ant kilimėlio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?