Žemgrobių gaujos byla iš karto pradėjo strigti

Tremtyje ar per karą žuvusių lietuvių žemę grobusiai gaujai išmušė atpildo valanda. Šiauliuose prieš teismą stojo įžūlių nusikaltimų išgarsinta grupuotė su alytiškiu 39 metų Raimondu Jančiausku priešakyje.

Manoma, kad žemgrobystės planą sukurpė alytiškis teisininkas R.Jančiauskas.<br>G.Šiupario nuotr.
Manoma, kad žemgrobystės planą sukurpė alytiškis teisininkas R.Jančiauskas.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2018-02-19 08:15

Šiaulių teismo rūmų teisėjai Astrai Karpytei taip ir nepavyko pradėti nagrinėti bylos, nes posėdyje nepasirodė du kaltinamieji – Aivaras Pisarževičius ir Eduardas Pliasas.

Pasirodo, kad pirmasis yra kalinamas Švedijoje dėl kvaišalų. Bus prašoma jį išduoti Lietuvai.

Antras kaltinamasis pranešė, kad sunkiai serga, todėl negali stoti prieš teismą. Teismas nutarė kreiptis į gydymo įstaigą ir išsiaiškinti, ar E.Pliasas nebando vilkinti teismo proceso.

Pamatė sistemos spragas

Žemgrobių aferos sumanytoju laikomas teisininkas R.Jančiauskas. Kartu teisiami dar septyni asmenys – R.Jančiausko tėvas Kęstutis Jančiauskas, A.Pisarževičius, Viktoras Statkus, Oksana Žakienė, Zita Ona Tiškienė, Mindaugas Lukas ir E.Pliasas.

R.Jančiauskas yra dirbęs prokuroro padėjėju, Šiaulių apskrities viršininko administracijos Teisės departamento Juridinio skyriaus vedėju, Kalėjimų departamento Socialinės reabilitacijos skyriaus viršininku, Alytaus mero patarėju.

Manoma, kad nusikaltimo planą jis sukurpė dirbdamas Šiaulių apskrities viršininko administracijoje. Mat R.Jančiauskas atstovavo darbovietei vienoje žemgrobių byloje ir greitai perprato sistemos spragas.

Pasitelkė skurdžius senolius

Teisininkas turėjo prieigą prie nacionalizuotų žemės sklypų, kurie buvo pripažinti bešeimininkiais. Tokių Lietuvoje buvo nemažai, nes per karą ir tremtyje žuvo ar buvo išžudytos ne tik šeimos, bet ir ištisos giminės.

Be to, ne vienas pretendentas negalėjo pagrįsti teisių į paveldimą turtą. Į jį nusitaikiusiems aferistams liko rasti tariamų paveldėtojų ir pasirūpinti dokumentų klastotėmis.

Sukčiai nusitaikė į sunkiai besiverčiančius senolius, o tada pasirūpino giminystės dokumentais. Tam tiko suklastoti gimimo, mirties, santuokos liudijimai, sukurpti išrašai iš bažnytinių knygų.

Tikrovės neatitinkančių išrašų iš bažnyčios knygų aferistams duodavo ir patys klebonai, o keliais atvejais buvo naudotos klastotės.

Tačiau to nepakako, todėl į pagalbą buvo pasitelkti ir nesąžiningi žemėtvarkininkai, netikrinę pateiktų abejotinų dokumentų ir padėję juos įforminti.

Pinigai plaukė upeliu

Naudojantis šiomis schemomis 2008–2011 metais buvo užgrobta daugiau kaip 1000 hektarų žemės, miško Šiaulių apylinkėse, Mažeikių, Kretingos rajonuose.

Sukčiai pardavinėjo išvadas apie atkurtą nuosavybę arba netikriems savininkams grąžintus sklypus.

Jiems sekėsi puikiai – pinigai plaukė upeliu. Už vieną stambią žemės ūkio valdą buvo sumokėta net 790 tūkstančių litų (beveik 229 tūkst. eurų).

Šiaulių apylinkės teismui parduotoje byloje surinkta įkalčių dėl daugiau kaip 900 hektarų žemės užgrobimo. Dvylikai nukentėjusiųjų buvo padaryta beveik 1,12 mln. eurų žala.

Tyrimas užtruko, nes teko atlikti dešimtis ekspertizių.

Įrodymų surinktas visas kalnas – teismui perduotą bylą sudaro net 66 tomai.

Kiti Lietuvos teismai nagrinėja dar dvi bylas

Dar dvi žemgrobystės bylos nagrinėjamos Mažeikių ir Kretingos teismuose.

Mažeikių teismo slenkstį mina devyni asmenys, kurie kaltinami užgrobę 4 sklypus – iš viso 210 ha žemės. Tarp teisiamųjų yra R.Jančiauskas ir K.Jančiauskas, keletas tų pačių žemėtvarkininkų.

Šioje byloje liudijo iš Švedijos kalėjimo laikinai pargabentas A.Pisarževičius, jis detaliai papasakojo apie nusikaltimo organizavimą.

Kretingoje nagrinėjamoje byloje R.Jančiauskas ir du pagalbininkai kaltinami nacionalizuoto 80 ha žemės sklypo užgrobimu Mažučių (Kretingos r.) kaime.

Iš dvarininko E.Rutzeno atimtai žemei susigrąžinti pakako krikšto pažymos klastotės. Įtariama, kad dokumentą suklastojo R.Jančiauskas.

66

Tiek tomų sudaro Šiaulių apygardos prokuratūros tirtą žemgrobių bylą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.