Vilniuje duris atveria 18-a dviračių saugyklų: skelbia adresų sąrašą

Šiandien Vilniuje atidaromos pirmosios daugiafunkcės dviračių ir paspirtukų saugyklos. Vilniečių patogumui, bendro naudojimo dviračių saugyklos įrengtos miegamuosiuose sostinės rajonuose – Lazdynuose, Fabijoniškėse, Viršuliškėse ir Žirmūnuose – šalia daugiabučių namų. 18 saugyklų nemokamą pastogę suteiks ir dviračiams, ir elektriniams paspirtukams. 

Vilniuje duris atveria 18-a dviračių saugyklų.<br>JUDU nuotr.
Vilniuje duris atveria 18-a dviračių saugyklų.<br>JUDU nuotr.
Vilniuje duris atveria 18-a dviračių saugyklų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vilniuje duris atveria 18-a dviračių saugyklų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vilniuje duris atveria 18-a dviračių saugyklų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniuje duris atveria 18-a dviračių saugyklų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniuje duris atveria 18-a dviračių saugyklų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniuje duris atveria 18-a dviračių saugyklų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2024-03-26 14:04

„Daug dėmesio skiriame darniam vilniečių judumui dviračiais – praėjusiais metais įrengėme net 11,2 km naujų dviračių takų. Neketiname sustoti ir šiemet, tad šiltąjį sezoną pradedame atidarydami dviračių saugyklas. Patogesnės saugyklos dviračių ir paspirtukų saugojimui atlaisvins siauras daugiabučių namų laiptines ar vilniečių balkonus, tad ateityje jų galės atsirasti ir daugiau“, – sako Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas.

Laikys, įkraus ir remontuos 

Kiekvienoje saugykloje vienu metu bus galima laikyti 16 dviračių ir 4 el. paspirtukus. Saugyklos bus automatiškai rakinamos ir gyventojams prieinamos visą parą. Saugyklose laikomų  transporto priemonių saugumą užtikrins į abi puses stumdomi vartai su elektroniniais užraktais, kuriuos gyventojai atrakins naudodamiesi JUDU / Vilniečio kortele.

Taip pat gyventojai turės galimybę ne tik statyti riedėjimo priemones, bet ir čia pat įkrauti elektra varomus dviračius ir el. paspirtukus. Prireikus bus galima pasinaudoti saugyklos viduje įrengta remonto stotele, kurioje yra dviračių priežiūrai skirti įrankiai.

„Ieškant architektūrinio sprendimo būtent Vilniui, buvo dairomasi į geruosius Olandijos, Danijos, Jungtinės Karalystės ir kitų šalių pavyzdžius, kuriais remiantis gimė idėja sostinei. Saugyklos minimalistinio dizaino, apželdintais stogais, modernios ir kartu sklandžiai įsiliejančios į supančią urbanizuotą aplinką“, – pasakoja JUDU (SĮ Susisiekimo paslaugos) judumo ekspertas Edgaras Stankevičius. 

Atrakinamos JUDU / Vilniečio kortele 

Norintiems pasinaudoti dviračių saugykla tereikia turėti ar įsigyti JUDU / Vilniečio kortelę ir ją užregistruoti JUDU savitarnos svetainėje, kurioje paspaudus vos kelis mygtukus gyventojas patvirtins savo tapatybę ir aktyvuos leidimą naudotis dviračių saugykla.

„Atlikus šiuos veiksmus bus galima keliauti prie dviračių saugyklos ir ten pasirinkti vartus, kurie atsidarys JUDU / Vilniečio kortele prilietus kortelių skaitytuvą. Tuomet išsirinkti laisvą stovą, o paliekamą dviratį ar el. paspirtuką saugiai prirakinti nuosava spyna. Išėjus iš saugyklos, vartai užsidarys automatiškai“, – apie naudojimąsi saugyklomis aiškina E. Stankevičius.

Visą informaciją apie dviračių saugyklas ir jų naudojimąsi klientai ras nuskenavę QR kodą, esantį ant dviračių saugyklos, ir apsilankę JUDU svetainėje.

Kiek laiko galima laikyti dviratę transporto priemonę?

Saugyklose vietų kiekis yra ribotas, todėl svarbu užtikrinti, kad dviračių saugyklų paslauga galėtų naudotis kuo daugiau gyventojų.

„Dviratį ar paspirtuką kviesime saugyklose laikyti ne ilgiau kaip 30 dienų, kurios bus skaičiuojamos nuo dviračių saugyklos atrakinimo momento“, – pabrėžia judumo ekspertas. Dviračių saugyklos bus atviros naudojimui ir veiks visus metus. 

Vietas išrinktos viešo balsavimo būdu

Vietas dviračių saugykloms siūlė ir balsuodami rinko patys sostinės gyventojai – pirmuoju etapu vilniečiai pasiūlė beveik 250 galimų vietų, iš kurių balsavimui atrinkta 38.

Antrame atrankos etape konkrečiose seniūnijose gyvenamąją vietą deklaravę gyventojai platformoje „Dalyvauk! Vilnius” balsavo už jiems patraukliausią vietą šalia namų. 

Parenkant vietas, atsižvelgta į tai, kad jos būtų pasiekiamos kuo didesniam gyventojų skaičiui, buvo vertinama ir galimybė pajungti elektrą bei patogus patekimas į saugyklas iš pėsčiųjų ar dviračių tako. Taip pat vertinant vietos kriterijus buvo svarbu, kad saugyklos būtų ne intensyvaus eismo gatvėse ar kiemuose, netrukdytų automobilių vairuotojų matomumui ir neatsirastų vietose, kur jau buvo suplanuotas želdinimas. Balsavimo rezultatai. 

Apie projektą ir finansavimą 

Daugiafunkcės dviračių ir paspirtukų saugyklos – viena iš priemonių Vilniaus darnaus judumo plane, skirtų didinti judėjimo mieste alternatyvų patrauklumą ir jų naudojimą. 

Projektas finansuojamas iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų bei Vilniaus miesto savivaldybės biudžeto lėšų – bendra projekto vertė siekia 880,8 tūkst. eurų. Daugiau kaip 70 proc. šio projekto finansuota ES lėšomis (531,1 tūkst. eurų), o likusi sumos dalis skirta iš Vilniaus miesto savivaldybės biudžeto.

Dviračių saugyklų adresai Vilniuje:

Nr. 1 – Jonažolių g. 1
Nr. 2 – Erfurto g. 50
Nr. 3 – Architektų g. 28
Nr. 4 – Erfurto g. 2
Nr. 5 – Architektų g. 226
Nr. 6 – Architektų g. 65
Nr. 7 – Architektų g. 89
Nr. 8 – M. Mironaitės g. 22
Nr. 9 – Žirmūnų g. 22
Nr. 10 – Tujų g. 3
Nr. 11 – Viršuliškių g. 75A
Nr. 12 – Viršuliškių g. 57
Nr. 13 – J. Matulaičio a. 11
Nr. 14 – Fabijoniškių g. 1
Nr. 15 – S. Stanevičiaus g. 64
Nr. 16 – Fabijoniškių g 75A
Nr. 17 – S. Nėries g. 45A
Nr. 18 – L. Giros g. 94

Dviračių saugyklų žemėlapį rasite čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.